Zamanlar

18 Mayıs 2016 ile hasan

İçindekiler

Dil öğrenirken öncelikler

Zamanlar konusu önemlidir ancak burada bu konuda verilen çalışmalarla asıl  amacımız özne+fiil+nesne mekanizmasını beyinde kurabilmektir. Bu mekanizma kurulduktan, yani beyniniz, duyduklarınızı/okuduklarınızı otomatik olarak özne+fiil+nesne sıralamasında algıladıktan veya konuşmanız gerektiğinde öğeleri bu sıralamada söyledikten sonra gerisi teferruattır ve zamanla doğal olarak öğrenilecektir.

Bütün zamanların irili ufaklı birçok kuralı ve istisnası vardır. Şimdilik irileri öğrenmekle yetinin. Daha ağzından doğru dürüst İngilizce bir cümle çıkmamış insanlara “İngilizce cümlelerde sıfatların öncelik sıralaması” konusunu öğretmenin anlamı yok. Bu tür bilgilerde boğulmamanızı tavsiye ederim.

Kaç kelime öğrenmeli

İngiliz Edebiyatı mezunuyum. (www.bebekce.gen.tr) 2002’den beri İngilizce öğretmeniyim. Dilbilgisi terimlerinin çoğunu öğretmen olduktan sonra mecburiyetten öğrendim. Dil öğrenmenin yolu onu kullanmaktır. Yani dinlemek, okumak, konuşmak ve yazmaktır. Sözlük ezberlemek ne kadar saçmaysa dilbilgisi kurallarını ezberlemek de o kadar saçmadır. Hazırlık sınıfında kalınca aşırı azimlenen bir arkadaşım sözlük ezberlemeye kalkmıştı. A’yı B’yi tamamen ezberledikten sonra azmi tükendi. Azmi tükenmeyip sözlüğün tamamını ezberlese bunun kendisine bir faydası olmazdı çünkü ancak ihtiyaç duyup kullandığınız kadar kelime bilirsiniz.

Hazırlık sınıfında ilk derslerden biri. Amerikalı hocamıza sırf çat pat bir şeyler konuşabildiğimi göstermek için “İngilizce’de kaç kelime var” diye sormuştum. O zamanlar bunu İngilizce olarak sorabilmek benim için baya büyük bir marifetti. Hoca şöyle bir süzdü beni ve şu hikayeyi anlattı:

Amerikan başkanlarından Lincoln bir yurt gezisi sırasında bir köye uğramış ve birtakım incelemelerde bulunuyormuş. O sırada başkanın dikkatini çekmek isteyen bir köylü şunu sormuş: Başkanım, bir adamın bacağı ne kadar uzun olmalıdır? Başkan da köylüyü şöyle bir süzüp demiş ki “yere değecek kadar uzun olsa yeter”.

Ne kadar gramer öğrenmeli

Sözlükler, ihtiyaç duyulduğunda başvurulan kaynaklardır. Dilbilgisi kitapları da öyle. Mesela insanların neden “I am loving you” demediklerini, hep “I love you” dediklerini merak ederseniz, açar dilbilgisi kitabından bakarsınız. “love” fiilinin şimdiki zaman kalıbı içinde kullanılmayan fillerden biri olduğunu öğrenir, mutlu olursunuz. Merak edip de “Acaba böyle başka fiiller de var mı, yeri gelmişken öğreneyim” derseniz onları da öğrenir daha da mutlu olursunuz. Ne kadar gramer öğrenmeliyim sorusunun cevabı “ihtiyaç duyduğunuz kadar”dır.

Ama henüz şimdiki zamanda tek bir cümle dahi söylememişken bunları öğrenmeye kalkarsanız mutlu olmazsınız. Bilakis sıkılırsınız, ürkersiniz, İngilizce’yi ancak dâhilerin konuşabildiğini sanırsınız.

bunlar-dahi

Zamanların ortak özellikleri

Şimdi gelelim zamanlar konusuna: bütün zamanlar için geçerli olan cümle yapısı özne+fiil+nesne’dir. Temel yapı budur. İskelet budur. (www.bebekce.gen.tr) Zamanlar, bu iskelete ek ya da yardımcı fiiller getirilmesi yoluyla yapılır. Ama diziliş her zaman aynıdır.

Zamanlarla ilgili tüm yazılar: